O FESTIVALU

21. Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru (Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Kafić Teatra &TD) od 16. do 22. travnja. Sveopća kriza nije se odrazila na broj prijavljenih filmova kojih je  ove godine na festivalsku adresu pristiglo više od 300, dok je selekcijska komisija u sastavu Dean Šoša, Bruno Kragić i Ana Hušman u program konkurencije uvrstila 111 filmova.

Ukupno gledajući, prijavljen je zadovoljavajući broj uspjelih filmova u svim kategorijama, a pojavilo se i nekoliko intrigantnih novih autora, istaknuo je umjetnički direktor te član selekcijske komisije Dean Šoša

U konkurenciji za nagrade žirija 21. DHF-a (Grand Prix, Oktavijan, Jelena Rajković, Zlatna uljanica te nagradu publike) u kategoriji igranog filma natječu se 22 naslova, dokumentarnog 17, animiranog 20 te eksperimentalnog filma 18. Na popisu namjenskih filmova našlo se 18, a u kategoriji glazbenih spotova 16 uradaka.

Godinama se raspravljalo o tome trebaju li Dani biti festival ili smotra? Treba li  emitirati sve prijavljene filmove ili napraviti strogu selekciju? Ove godine odlučili smo se za malo strožu selekciju no inače, pa konkurencija broji nekoliko blokova manje no prošlih godina. Ipak, nismo bili prestrogi, želeći što većem broju filmova dati prigodu da stignu do gledatelja. Jer iako je filmskih festivala sve više, neki od filmova dobit će pravu šansu jedino na Danima, poručuju članovi selekcije.

Neuspjeli filmovi, ali i neki uspjeli, imaju sličan temeljni problem: scenarij. Kratki igrani filmovi po tome su slični svojim dugometražnim srodnicima, a problem scenarija nerijetko prati i dokumentarce. Ideje su često zanimljive, kamera odlična no priča problematično ispričana i preduga.

Možda smo jedino bili prestrogi prema iznimno brojnim dokumentarcima ‘govornog’ tipa, smatrajući kako je prije riječ o produženim reportažama negoli filmovima. Neki od tih naslova više su nego uspjeli, no čini nam se da zaslužuju neke druge, ‘televizijske dane’, zajedno sa svim ostalim televizijskim formama, od vijesti i reportaža do dokumentarnih serijala i sapunica, stoji u obrazloženju selekcijske komisije.

Uz glavni program konkurencije i na ovogodišnjoj festivalskoj manifestaciji očekuje nas bogat popratni program. U suradnji s Blank_filmskim inkubatorom od 17. do 19. travnja održat će se trodnevna besplatna radionica za 12 polaznika dok će se u suradnji s Hrvatskim filmskim ljetopisom održati radionica filmske kritike pod nazivom ‘Kritični dani‘.

Kućni reklamni video – KRV, program je na kojem će se, u opuštenoj atmosferi kafića Teatra &TD četvrtu godinu za redom prikazivati reklame nastale u privatnim produkcijama.

Program ‘Titlujem srpske filmove za Dane hrvatskog filma’ održat će se 18. travnja s početkom u 20:30 sati,  a riječ je o pokušaju realizacije originalne ideje titlovanja srpskih filmova za prikazivanje kod hrvatskih distributera. Istoga dana, možete saznati sve što vas je zanimalo o odnosu filma i autorskih prava na tribini pod nazivom ‘Treba li nam autorsko pravo…novac ili umjetnost?‘, autorskopravnog specijalista Stribora Jurčića.

Sastavljen od tima prekaljenih kvizaša, kviz DHF-a ‘Kviz ga nije volio‘ by Dada Jihad će 19. travnja, s početkom u 20 sati u kafiću Teatra &TD prigodno provjeriti (ne)znanje filmaša o povijesti, zemljopisu, faktografiji i triviji domaćih pokretnih slika.

Kao i prethodnih godina Skate pool kino će ugostit kratke amaterske filmove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a prije projekcije moći ćete se zagrijati uz dj performans dok ćete od 23 sata moći uživati uz besplatan koncert Final approacha (Slo), Black cellsa (HR) i Svinja (HR) u Sretnoj kući.

Glazbeni će dio programa upotpuniti i zagrebački ska reggae funk pop bend Nan deSKA?!, koji će rasplesat filmaše i filmašku publiku na samom otvaranju festivala, u ponedjeljak 16. travnja, u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Rasplesana i opuštena atmosfera glavna je karakteristika njihovih energičnih nastupa kojima su do sada zakačili brojnu publiku i plasirali se na programe niza glazbenih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovoga puta Nan deSKA?! će publici osim svoje glazbe predstaviti i novi video spot i to za pjesmu Volim te.

Osmeročlani bend zaljubljen u 50-e Billie & the Kids ubacit će vas u vremeplov i odvesti u vrijeme rhythm & bluesa, u vrijeme plesnih haljina, u vrijeme rock’n'rolla, 20. travnja u Teatru &TD! Nakon koncerta Billie & the Kids zasigurno ćete htjeti ostati s nama uz rockabilly DJ program do kasnih noćnih sati.

U subotu 21. travnja, predstavljamo vam koprivnički indie punk rock bend Suho Grlo Nos i njihov drugi studijski album Manifest gluposti. „Ovim glazbenim miksom Violent Femmsa na distorziji, Thermalske percepcije društvene stvarnosti, elegancije Sonic Youtha, kao i utjecajem fragmenata Nirvane, Pixiesa, Overflowa i mnogih drugih pokušali smo sami predstaviti svoje viđenje ljudske gluposti“ – ističu SGNovci.


Ulaz na sva događanja je besplatan!

Top! © 2012. Sveučilište u Zagrebu — Studentski centar — Kultura promjene
Social Links:
FACEBOOK
TWITTER