Filmska autorskopravna tribina: Treba li nam autorsko pravo, novac ili umjetnost?

18. travnja / 17:30 / MM Centar

Interaktivna diskusija o zaštiti autorstva i ostvarivanju autorskog i srodnih prava u audiovizualnom području, ujedno je i najava za bogat ovogodišnji Pegazov autorskopravni edukacijski program za hrvatske filmske autore, producente i umjetnike izvođače, uz potporu HAVC-a.

Zašto su neki od najperspektivnijih hrvatskih filmova i filmskih projekata zapeli na autorskopravnim problemima? Koji su najznačajniji autorskopravni aspekti financiranja filmskih projekata? Koja je  važnost tih aspekata u odnosu na sustav oporezivanja u kulturi? Koje su granice autorstva, prerada i plagijata? Kada ići na jednokratnu isplatu autorske/izvođačke naknade, a kad na udio od prihoda?

Pitanja je mnogo, a prilika za razgovor o njima iznimno malo! … Zato – dođite!!! Voditelj: Stribor Jurčić, autorskopravni specijalist

SADRŽAJ I POTENCIJALNI SUDIONICI:

Za razliku od dvaju dosadašnjih Pegazovih programa, ovaj ima drugačiji – festivalski pristup. Dok  će se autorskopravne radionice predviđene za svibanj, lipanj i rujan ove godine (Dom HDLU,  Zagreb) baviti točno određenim temama (Financijski aspekti audiovizualne djelatnosti, Pravo prerade i umetanja djela i lika u AV djela te Položaj glumaca i vizualnih umjetnika u AV djelima), program filmskih autorskopravnih tribina disperziranih po filmskim festivalima diljem Hrvatske nije ograničen striktnim temama, nego usmjeren na detektiranje autorskopravnih problema u svim segmentima AV djelatnosti.

Odgovori i rješenja tih problema našli bi se dijelom na samoj tribini, dijelom na predstojećim radionicama, a dijelom u redovnom radu autorskopravne agencije Pegaz Auctoritas koja već godinama, jedina u Hrvatskoj, kroz svoj stručni tim sastavljen od autorskopravnih specijalista – filmskih autora i producenata, sustavno podržava filmsku djelatnost razvijajući edukacijske formate, ugovorna rješenja, licencne obrasce, kao i praktična rješenja za probleme hrvatskih filmaša u pogledu ostavinskih, parničnih, statusnih, međunarodnih i drugih odnosa, a posebice u pogledu razgraničenja kolektivnog i individualnog ostvarivanja filmskih prava i koprodukcijskih odnosa te sustava financiranja filmskih projekata kroz domaće i strane filmske i druge fondove, sponzorstva, donacije i sl., na što se posebice fokusira ovogodišnji Pegazov edukacijski program.

Na ovoj specijalističkoj stručnoj tribini očekuje se sudjelovanje različitih vrsta umjetnika koji sudjeluju u filmskoj produkciji – prije svega autori – pisci filmskih priča, predložaka i adaptiranih književnih djela, scenaristi, redatelji, filmski producenti, autori filmske glazbe, snimatelji, fotografi, montažeri i drugi autori iz različitih vizualnih umjetničkih područja, filmski novinari i kritičari, ali i glumci, pjevači, plesači i drugi umjetnici izvođači, a očekuju se i poduzetnici – posebice u kulturi – bilo da sudjeluju u produkciji audiovizualnih djela kao producenti, distributeri, ulagači, sponzori, voditelji marketinških kampanja i sl. ili su samo korisnici audiovizualnih djela.

Top! © 2012. Sveučilište u Zagrebu — Studentski centar — Kultura promjene
Social Links:
FACEBOOK
TWITTER